Poznejte čajový luxus - žluté čaje

Patříte do skupiny těch, kteří žluté čaje milují? Nebo jste ho snad ochutnali poprvé v životě? Seznamte se s ním blíže.

Pár slov o žlutém čaji

Tím prvním, čím se určitě sluší začít, je informace o tom, že žlutý čaj je velmi vzácný, čemuž odpovídá také jeho cena. Někdy se můžeme setkat i s názvem čínský čaj, což jasně dokládá, odkud pochází. Podobně jako bílý, nebo zelený čaj prochází velmi lehkou oxidací působením tepla a vlhka. S tím souvisí také jeho výroba, která byla dlouho zahalena tajemstvím, jelikož se vázala výhradně na buddhistické kláštery.

Důvody jeho názvu jsou samozřejmě jasné, a to jeho barva, která je do žluta, s nádechem zlatého odstínu. Má ale i velmi zajímavou chuť, která je nasládlá, s jemným aroma medu. Souvisí s ním ale i to, že se produkuje v poměrně malém množství. To je dáno tím, že příprava je finančně náročným procesem, z čehož plyne i vyšší prodejní cena. A tak má pouze několik milovníků, kteří ho pojí při zvláštních příležitostech.

Jaké má žlutý čaj účinky na naše tělo?

Tím hlavním, s čím se u něho můžeme setkat, jsou přírodní antioxidanty. Ty likvidují volné radikály, detoxikují naše tělo a pozitivně působí na naše zdraví. Stejný blahodárný vliv ale mají i na naši nervovou soustavu, na koncentraci, nebo na bdělost. Dokáže velmi dobře eliminovat pocity vnitřního neklidu, ale i svíravých pocitů. Žlutý čaj je ale vhodný i při problémech s trávicím traktem, nebo při nechutenství, které bude opět zpět. Prospěšný je i pro obézní osoby, jelikož odstraňuje příčiny vysokého cholesterolu.

Jaké jsou oblíbené varianty, které žlutý čaj nabídne?

Jun Shan Xin Zhen Silver Needle: Už samotná kategorie Silver Needle je symbolem kvality. Tento konkrétní pochází z oblasti Hunan a může se pyšnit tím, že spadá to TOP 10 nejlepších čínských čajů. Zajímavý je také procesem zpracování, jelikož je sušený na pánvi, následně zabalen do papíru a uložen do nádoby, která je přikryta lněnou látkou. Po přípravě nabídne příjemnou žlutou barvu a jemně kořeněnou chuť.

Meng Ding Huang Ya Yellow Bud: tento žlutý čaj pochází z provincie Sečuan, konkrétně oblasti Meng Dingg. Zpracovává se stejně, jako předchozí typ. Liší se však barvou, která je žlutozelené a jeho vůně přechází v příjemně pečený nádech, ze kterého jsou patrné stopy květin, ale i ořechů.

Ruo Xiang: Poslední z oblíbených variant je zajímavá už tím, že čaj samotný je zabalen v banánovém, nebo bambusovém listu. V něm poté čaj průběžně dosychá, díky čemuž se může pyšnit zelenou barvou, s medově nasládlou chutí.

Zmíněné tři nejoblíbenější varianty ale nejsou ty jediné, jelikož další variantou je i Song Yang Yin Hou, který produkuje provincie Zhejiang, nebo také Huoshan Huangya z provincie Anhui. Znalci ale vědí i o dalších možnostech, konkrétně Da Ye Qing (provincie Guangdong) a Huang Tan (provincie Zhejiang).

Jak žlutý čaj připravit

Samotná příprava určitě není nijak složitá, pokud dodržíte několik pečlivých zásad, máte kvalitní čaj a k dispozici kvalitní vodu a dobrou konvici. Zásadou je využít balenou neperlivou vodu, nebo jiný kvalitní typ. Jako konvice by měla posloužit kovová nádoba, ve které je voda ohřívána. Ačkoliv rozdíl může být minimální, rozhodně ho zkušený čajomilec pozná.

Správné dávkování jsou zhruba 2 lžičky na 3 dl vody. Voda by měla mít teplotu přesně 80 stupňů Celsia a je třeba čaj zalévat pozvolna a opatrně. Poté ho necháme 3 – 5 minut louhovat. Ty nejkvalitnější varianty je poté možné zalévat i opakovaně.