Objevte kouzlo zeleného čaje
Lze o něm mluvit jako o „čajovém praotci“. Je to totiž ten skutečně pravý původní čaj. Je velmi populární v Číně, Japonsku, Koreji. Velký vzestup popularity v Čechách zažil v 900. letech. Zelený čaj má ochlazující účinky na lidské tělo, je proto ideálním nápojem do horkých dnů. Pití zeleného čaje posiluje mysl i tělo. Je vhodný k pití ve chvílích, kdy chcete plánovat budoucnost, rozjímat, meditovat, nebo hledáte-li jen uvolnění. Jeho další kladnou vlastností je, že podporuje komunikaci. Je tak ideálním čajem na porady a jiné dlouhé konverzace. Hovoříme zde o koncentrovaném antioxidantu s detoxikačními účinky, který ještě navíc podporuje dlouhověkost. Zelený čaj není doporučovaný k pití před spaním, neboť podporuje proudění energie. Ideální doba pro vychutnání tohoto čaje není o páté, ale po práci, mezi druhou a čtvrtou odpolední. Díky obsahu kofeinu se nedoporučuje těhotným ženám. Avšak dva až tři šálky denně jsou prý naprosto v pořádku. To už ale záleží na rozhodnutí každé dámy v očekávání.

Historie zeleného čaje
Objev zeleného čaje se připisuje čínskému císaři Šen-nungovi v době před pěti tisíci lety. Keře čajovníku se začaly pěstovat nejprve v Indii a Číně. Hojně se využíval v lékařství jako účinný prostředek na snížení horečky či při hojení ran.
Zpracování
U zeleného čaje nedochází k fermentaci, díky čemuž nedochází ke ztrátě jeho blahodárných účinků. Lístky čajovníku jsou tepelně upraveny tak, aby u nich později mohla proběhnout oxidace. Zelený čaj se příliš nedoporučuje skladovat, po delší době totiž ztrácí na kvalitě.
Jak připravit zelený čaj
Na přípravu jednoho šálku čaje doporučujeme použít 4 – 5 gramů čaje. Toto množství odpovídá asi dvěma čajovým lžičkám. Nejvhodnější je měkčí voda, kterou nikdy nevařte v nové konvici. Mohla by totiž „načichnout“ plastem. Doporučená teplota je kolem osmdesáti stupňů Celsia. Podle odrůdy je doba louhování od třiceti vteřin až do několika minut. Chceme-li vědět přesný čas, je vhodné poradit se s odborníkem. Zelený čaj pijeme neslazený.

Známé druhy
Tai Ping Hon Kui Ji Pin /Opičí král z Hou Keng/
Tento čaj se pěstuje v čínské vesnici Hou Keng. V přísném výrobním procesu jsou zpracovány dlouhé ploché a čisté čajové lístky. Charakteristické je pro něj znamenité aroma po divokých orchidejích, které volně rostou na místech, kde se Opičí král sbírá. Zpočátku je chuť čaje mírně ořechová. Během nálevu se však chuť mění směrem k mocnějším variacím.
Dong Ting Bi Luo Chun /Jarní zelený říční šnek z pohoří Dong Ting/
Místem pěstování tohoto zeleného čaje je v oblasti jezera Tai Hu v Číně. Lístky čajovníku se ručně sbírají v ranních hodinách. Vždycky se trhá jen jeden pupen s jedním lístkem. Ten samý den v odpoledních hodinách se čaj praží, žmolí a suší. Po zpracování má čaj svěží zelenou barvu. Jeho vysoká kvalita se bohužel odráží na jeho vyšší ceně. Při jeho vychutnávání můžeme odhalit tóny ovoce, květin i ořechů.
Lu An Gua Pian /Melounová semínka z Lu An/
Tento čaj se pěstuje v čínské provincii An Hui. Jedná se o druhé lístky těch čajových keřů, které byly zbaveny všech stopek i pupenů. Po sběru následuje opalování lístků na pánvi. V dalších krocích jsou lístky pečeny na dřevěném uhlí a sušeny za střídání nízké a vysoké teploty. Nápoj, kterého lze dosáhnout tímto způsobem, má svěží květinovou vůni, která je charakteristická svými proměnami během jednotlivých nálevů.