Jak skladovat yerba maté
Poměrně složitý proces zpracování a sušení yerby maté je složitou sérii podrobně daných kroků – mezi jiným např. pečlivé sušení lístků nad ohněm – má jen jediný cíl. Tím je zachování v co nejvyšší možné míře specifické chuťové vlastnosti lístků cesmíny paraguayské tak, aby se ve výsledném nálevu mohly plně rozvinout. Nepřekvapí proto informace, že pokud chceme skutečně z naší kalabasy dostat co nejlepší chuťový zážitek, je klíčové myslet na to, jakým způsobem yerbu maté skladovat, tak aby neztratila své vlastnosti. A hned na začátek je třeba říci, že na otevřený šálek na poličce nad sporákem můžete rovnou zapomenout.

Na začátek nám dovolte drobné uklidnění našich čtenářů. Skladovat matchu tak, aby zůstaly zachovány všechny její blahodárné vlastnosti, není žádná velká věda. Jen je důležité si ohlídat několik základních pravidel, jejichž dodržování nám bezpečně zaručí, že si vaše yerba maté uchová skutečně všechny vlastnosti, která)é udělaly tuto bylinu výjimečnou.
Skladování yerby v mnohém připomíná skladování čaje. I v jejím případě je nutné zamezit kontaktu v prvé řadě s vlhkostí, dále se vzduchem, ale také se slunečním světlem. Pamatovat je nutné taky na všechny pachy z okolí. Ty totiž yerba maté poměrně snadno pohlcuje a tím samozřejmě ztrácí své velmi specifické aroma.
Yerba proto není žádnou velkou výjimkou z pravidel skladování, které platí pro většinu bylin či čajů obecně. Je potřeba je – v ideálních podmínkách – uzavřít tak, aby k nim neměl přístup kyslík, byly v suchu a bez přístupu světla.
Nicméně je třeba zdůraznit, že tyto pravidla rozhodně nejsou něčím, na co bychom měli myslet během cesty do práce. Nenechal jsem proboha náhodou yerbu maté v průhledné skleničce na stole, kde na ní celý den praží slunce? Yerba si totiž sama o sobě poměrně dlouho uchovává své vlastnosti. Pijete-li ji tedy pravidelně, s největší pravděpodobností skutečně nehrozí, že by vám například zoxidovala a tím přišla o část svého léčivého potenciálu.

Jen je dobré občas myslet na to, že není například dobré ukládat yerbu do mrazáku – ne úplně dobře totiž snáší prudké změny teplot. Také není zrovna nejlepší nápad nechávat nádobu s yerba maté delší dobu otevřenou. To by mohla vyčichnout nebo do sebe naopak nasát pachy z okolního prostředí.
Jaké nádoby je vhodné pro uchování yerby používat? Rozhodně jednou z nejlepších variant je pořízení některé ze speciálních dóz vyráběných právě přímo k uchování yerby maté. Tyto nádobky mají vynikající izolační vlastnosti. Kromě nich jsou také velmi praktické díky přítomnosti speciálních zobáčků, které umožňují bezproblémové dávkování bez nutnosti otevírání nádoby při každé přípravě nápoje.
Není špatným nápadem použít třeba i jiné dózy, které byly původně určené k uchovávání čaje nebo kávy. A konečně (a to je ta nejlepší rada) – pokud máme ve skříni zásobičku maté na nějakou tu dobu dopředu, můžeme ji nechat tak, jak je. Výrobci velmi dobře ví, v čem své maté prodávají a proto bývá někdy nejlepší, nechat maté v původním balení tak, jak nám bylo doručeno. Určitě tak bude v těch nejlepších rukou.
A pokud se ptáte, jak uchovávat yerbu maté například na cestách, nebo během dovolené na chatě, naše doporučení je prosté a zároveň velmi účinné a prakticky použitelné. Stačí yerbu přesypat do tmavé PET lahve. Díky trychtýři můžete dávku pohodlně odměřovat a zároveň nemusíte mít obavy, že by se vám sklenice s yerbou v zavazadle rozbila, nebo – co hůř – vysypala.