Znáte puerh čaj na hubnutí?
V České republice se Pu-erh vice využívá až během několika posledních let, ovšem tradice jeho přípravy se řadí mezi ty nejdelší. V Číně se totiž tento druh čaje připravuje již minimálně 2000 let. Skoro stejně dlouho lidé vědí o jeho jedinečných pozitivních účincích na náš organismus. K těm nejdůležitějším vlivům, jež se při jeho pravidelné konzumaci projevují, patří snížení tuku v krvi, konec migrén a rovněž ženám pomáhá i v klimakteriu.

Odborníci na čaj označují zrovna nálev z Pu-erhu za zcela ojedinělý. Svůj podíl na tom mají jednak zvláštní podmínky oblasti Jun-nan, odkud je pak distribuován do celého světa, avšak též i samotný druh čajovníku, z něhož se Pu-erh získává. Tohle všechno navíc doplňuje i speciální způsob fermentace, při které čaj vzniká.
Čaj své pojmenování nejspíše dostal podle názvu stejnojmenného města, jež leží v jihozápadní části provincie Jun-nan. Stejně se nazývá také i zvláštní odrůda samotného čajového keře, ze kterého pochází. Charakterizuje se dlouhými lístky a v současné době se velmi přiblížil jak vlastnostem, tak i vzhledu čajových keřů, které se staly zdrojem Pu-erh již minimálně před půl druhým tisíciletím.
Od daleko více známých a rozšířených čínských čajů se Pu-erh liší zejména způsobem, jakým jsou zpracovávány lístky čajovníku. Především jde o použitou technologii, tedy dodatečnou oxidaci, která může trvat několik dnů, ale i třeba několik měsíců. Po samotné oxidaci přichází čas pečlivého třídění, zbylé lístky se poté napařují a slisují do své finální podoby. Avšak tomuto kroku ještě předchází zvadnutí lístků, jež se následně zahřejí na k tomu určené pánvi. Nakonec se srolují a nechají usušit na slunci. Samozřejmě je očividné, že tento styl přípravy, včetně konečného lisování, velmi ovlivňuje vlastnosti a také i celkový historický osud čaje Pu-erh. Disponuje pro něj typickou, o mnoho tmavší barvou, než na kterou jsme zvyklí v případě klasického černého čaje, což značí, že pokud jej necháme při přípravě v konvici dostatečně dlouhou dobu, vznikne nám zřejmě úplně tmavý nápoj připomínající kávu.

Chcete-li Pu-erh ochutnat, dá se v současnosti zakoupit ve formě slisovaných kostek podobající se cihličkám. Třeba Pu Erh Brick, Pu Erh jako kostičky či hnízdečka. Možná vás překvapí i jejich zajímavá historie, ve staré Číně se totiž používaly coby platidlo. Čaj Pu-erh je charakteristický zejména svojí zemitou vůní. Síla jeho chuti poté značně závisí na způsobu přípravy a přirozeně i délce luhování. Nesmíme zapomenout ani na fakt, že celkovou chuť nápoje ovlivňuje i stáří samotného čaje. Platí totiž takové pravidlo, že čím je Pu-erh starší, tím bohatší chuťové zážitky konzumentům přináší.
Pu-erh se dá, rovněž jako třeba víno, skladovat po dlouhá léta a nechat ho tak pozvolna zrát. Většina čajů tohoto typu, které se dají v dnešní době na trhu pořídit, je ovšem již vyrobena takovou metodou, jež umožňuje získat velice kvalitní produkt za krátký čas. Reálné mluvíme o zhruba dvou měsících čekání a tvrdé práce.