Puerh čaj jak ho neznáte
Labužníci a milovníci vysoce kvalitního čaje vám jistě potvrdí, že coby Pu-erh se označuje pravý čínský čaj, jež se pěstuje na plantážích v čínské provincii Jun-nan. Mezi jeho vlastní zpracování pak vždycky patřil čaj černý. Svůj původ má tento velice vzácný čaj právě ve výše zmiňované oblasti, protože díky zvláštnímu podnebí tohoto místa, které ovlivňuje vyšší nadmořská výška, se tu rostlině neskutečně dobře daří. Historie zpracování Pu-erh se datuje již okolo 1700 lety.

Pro tento lahodný a velice kvalitní nápoj je charakteristické právě jeho temnější zbarvení. To bývá mnohdy tmavší než u běžných černých čajů. Při delším luhování pak lze získat nálev až neprůhledné barvy připomínající černou kávu. Vy, jako konzumenti, si můžete samotnou chuť čaje korigovat na základě vašich vlastních představ, neboť ta závisí na přípravě nápoje. Též v tomto případě platí pravidlo, že čím starší čaj je, tím se jeho chuť stává jemnější. Vliv na ni má i doba luhování rostliny. Typické aroma čaje Pu-erh jistě rozezná každý profík, spíše totiž bývá nasládlá se zemitými vlastnostmi.
Tento druh čaje se sklízí třikrát ročně a ví se o několika typech samotného čaje Pu-erh. K těm nejznámějším se řadí bezesporu Čchun-ťien. Jeho sklizeň probíhá v půlce dubna. Charakterizuje se bílým chmýřím na lístcích. V červenci a srpnu se dále sklízí druh jménem Er-šuej, září a říjen patří druhu Ku-chua, ze kterého se získává tabulkový čaj. Samotné zpracování se považuje za hotové umění. Stručně řečeno nejprve se nechají lístky ovadnout, poté se zahřívají, rolují, a v neposlední řadě suší. Celý proces končí spařením a lisováním.

Dnes se dá tento čaj sehnat v nejrůznějších variantách. Jako příklad uvádíme čaj Shu, jež má tmavou barvu a bývá nejběžnější. Jako další si můžeme koupit čaj Sheng patřící do skupiny zelených čajů. Ten se velice dobře zpracovává a charakterizuje se ovocnou, medovou chutí, jež s jeho stářím přechází až do zemité. Poslední druh představuje čaj bílý, který se lisuje z květů.
Důvody, proč si lidé oblíbili Pu-erh, jsou velice pestré. Jednak má vynikající chuť, ale hlavně blahodárně působí na lidský organismus, uleví totiž od bolesti žaludku, pomáhá lidem s nadváhou a účinně bojuje i s rakovinou. Oproti užívání různých léků nezatěžuje konzumace tohoto čaje tolik organismus a díky tomu, že obsahuje přírodní antibiotika, velice dobře působí i při onemocnění. Ženy, jež by rády snížily svou hmotnost, pijí jedině čaj Pu-erh, podporuje totiž trávení a jeho léčebné účinky se projevují poté i na metabolismu člověka.
Existuje více metod, jak se dá připravit. Nejčastěji se používá především jedno nálevový Pu-erh, který se nechává luhovat 2 – 4 minuty. Vyzkoušet můžete i velice chutnou vařenou verzi, stačí pouze lístky povařit ve vroucí vodě. V tomto nápoji objevíte vysoký obsah přírodního kofeinu. Abychom to tedy celé shrnuli, možnosti jeho přípravy jsou rozmanité. Pokaždé závisí na daném konzumentovi, jakou si přeje chuť Pu-erh.