Znáte oblíbený oxidovaný čaj puerh?
Pu-erh představuje zázračný čaj a pěstuje se výhradně v čínské provincii Yunnan. Barva jeho nálevu je velice tmavá a má zvláštní, až zatuchlý odér. Tento mimořádný a osobitý pach vznikl způsobem zpracování. Během samotného procesu si totiž na čaji pochutnávají nejrůznější typy bakterií a plísní. Z toho důvodu pochopitelně roste kvalita tohoto čaje s jeho stářím. Ten správný Pu-erh by se měl nechat zrát alespoň po dobu pěti let. Při boji s nadváhou nám může výborně a hlavně účinně pomoci.

Historie Pu-erh
Na začátku našeho letopočtu, tedy v časech čínských dynastií, si tento čaj nemohl dovolit každý normální smrtelník. Setkávali jsme se s ním jedině na císařských dvorech, kde jej podávali coby skutečnou velepochoutku. Legenda praví, že se čaj tehdy skladoval ve sklepech klášterů, kde společně s ním ležela těla mrtvých mnichů, a tak zrovna se prý do něj dostávaly již zmiňované blahodárné bakterie.
Zpracování Pu-erh
V současnosti se zpracovávání tohoto čaje poněkud od toho z dávné minulosti liší. Nejdříve se musí nechat čajové lístky zvadnout. Následně dochází k procesu nazvanému Sha-qing, což je v překladu „zabití zeleně“. Skrývá se pod tím zahřátí čajových lístků na pánvi a jejich rolování. Po tomto kroku se dále suší na slunci. Vzniklé surovině se říká Maocha, která se opět ještě napařuje a lisuje. Ideálně trvá oxidace velice dlouho.
Příprava puerh čaje
Pro přípravu jednoho nálevu čaje Pu-erh se musí použít jedna až pět lžiček samotného čaje. Dané množství záleží na chuti každého z vás. Voda se ohřívá na 90 °C, čaj se zalije a nechává se 2 – 4 minuty luhovat. Čím delší je doba luhování, tím se dá očekávat intenzivnější vůně i chuť.
V případě, že byste rádi využili tento čaj k povzbuzení a dodání energie, doporučujeme vám připravit tzv. vařený Pu-erh. Největší rozdíl vězí v tom, že stejné množství čaje vsypete do vroucí vody a lístky necháte krátce a zlehka povařit. Docílíte tím tak nálevu velmi hořké až trpké chuti, jež obsahuje skutečně vysokou koncentraci kofeinu.
U obou těchto variant ovšem nezapomínejte na jediné, a sice že čaj se musí vypít ihned po jeho uvaření, jedině tak si totiž maximálně vychutnáte jeho lahodnost.
Pu-erh – účinky
Tento typ čaje se považuje za skoro zázračný, protože pozitivně působí na celý náš organismus. To ovlivňují právě látky, jež produkují výše zmiňované plísně a bakterie.

K jeho největším přednostem patří zejména:
- posílení imunitního systému
- účinné antidepresivum
- snižování vysokého cholesterolu
- pozitivně působí na sennou rýmu
- příznivé účinky při léčbě cukrovky
- léčba kocoviny
- příznivě působí na omlazení pleti
- napomáhá při hubnutí a dietách
- detoxikační účinky
- působí proti rakovině
- usnadňuje vykašlávání při nachlazení
Pu-erh a hubnutí
Dnes jsou již opravdu potvrzeny příznivé účinky tohoto čaje na snížení hmotnosti. Chcete-li zredukovat svou tělesnou váhu, je nezbytné, abyste každý den vypili alespoň tři šálky čaje Pu-erh opravdu vysoké kvality. Při jeho koupi rozhodně nešetřete a nekupujte sypaný čaj, který je jen ovoněný aromaty a stojí čtyřicet korun, byli byste určitě hodně zklamaní z výsledného efektu. Doporučujeme vám, abyste se nenechali odradit cenou a pořídili si čaj skutečně kvalitní. Ovšem nečekejte, že zhubnete jedině díky konzumaci Pu-erh, bohužel, ani čaj neumí takové zázraky. Je zapotřebí souběžně dodržovat vyváženou stravu a hlavně se pravidelně hýbat, nejlépe cvičit.
Skladování
Během skladování musí Pu-erh tzv. dýchat. Z toho důvodu je potřeba jej skladovat v nádobách, jež nejsou hermeticky uzavřené. Tímto stylem poté ještě stále dochází k dodatečné oxidaci, a díky ní se pořád mění vlastnosti i chuť samotného čaje. Skladuje se stejně jako např. archivní vína.