Proč pít yerba maté

Nápoj, svým původem pocházející z Jižní Ameriky, byl v Čechách a na Slovensku ještě donedávna známý jen čajovým fajnšmekrům nebo vyznavačům zdravé výživy. Argentinští Indiáni nálevu z cesmíny odedávna přezdívali „nápoj bohů“. O tomto nápoji se se však čím dál tím častěji dozvídáme z míst, kde bychom to tak úplně nečekali. Nejrůznější pozitivní účinky yerba maté na lidský organismus – třeba jeho účinky v boji s obezitou – totiž k tomuto nápoji přitahují i pozornost těch, kteří jinak pití čajových nápojů příliš neholdují. Koneckonců se ale není čemu divit. Yerba maté totiž zahání hlad, dodává energii a dokonce – podle výzkumů farmakologů z University of Illinois – může být také účinným pomocníkem v boji s rakovinou tlustého střeva.

Podle dochovaných pramenů je právě yerba maté tím tajemným nápojem, kterým se před dlouhými staletí vítali vzácní návštěvníci z dalekých krajů. Velkou úctu a oblibu tohoto nápoje potvrzují i archeologové. Směsi pro přípravu yerba maté totiž byly objeveny v mnoa hrobkách mezi dalšími hodnotnými předměty. A odvar z lístků cesmíny paraguayské samozřejmě patří mezi přední léky tradičního jihoamerického léčitelství. Pozitivní účinky yerba maté na lidský organismus ostatně potvrzují také četné vědecké výzkumy. A důvod pro tuto prospěšnost je celkem prozaický. I když to nemusí na první pohled na šálek maté tak vypadat, jeho součástí je skutečně velké množství vitamínů a minerálních látek. Nalezneme tak zde například vitamíny A, B, C, nebo E, dále antioxidanty či betakaroten. Stranou nemůžeme nechat ani minerální látky, jako je vápník a hořčík, draslík nebo železo. Není to však jediný důvod pro to, aby se yerba maté stala v některých jihoamerických zemích nejrozšířenějším nápojem. Tímto důvodem jsou silné povzbuzující účinky yerby maté. Mimo jiné látky jsou totiž v lístcích cesmíny paraguayské přítomné i deriváty kofeinu.

Na západě si yerba maté vydobyl své místo, kromě povzbuzení organismu a rychlého doplněn energie, také proto, že úspěšně zahání hlad. Za současným rozšířením tohoto nápoje z tohoto důvodu opět stojí zkušenost a tradice pramenící od kmenů jihoamerických Indiánů. Indiáni totiž používali maté například během období silných veder nebo obecně nedostatku potravin.

Na tuto schopnost zahánět únavu a hlad, které lístky cesmíny paraguayské mají, si nedávno vzpomněli také výživoví terapeuti. Ti hledali přírodní cesty, jak se účinně zbavit přebytečných kilogramů. Právě proto se dnes – kromě samotného čajového rituálu pití maté – používá yerba jako jako vynikající doplněk nejrůznějších diet, kdy může velmi dobře pomoci v boji s nepříjemnými pocity hladu.

K této dlouhé řadě důvodů, proč pít yerba maté se v nedávné době připojil ještě jeden. A není jím nic menšího, než prevence a léčba rakoviny tlustého střeva. Farmakologové z University of Illinois totiž svými testy prokázali, že výše uvedené deriváty kofeinu přítomné v yerba maté nejenom snižují zánětlivost tkání, ale dokonce mají schopnost přímo způsobovat buněčnou smrt nádorových buněk slepého střeva.

V yerba maté totiž najdeme kyselinu kofeylchinovou, která má jednak obecnou schopnost tlumit záněty tkání, které často vedou až k rakovinným onemocněním tlustého střeba. Je však nutné zmínit, že tato kyselina má ve vyšších koncentracích schopnost přímo likvidovat nádorové buňky, zatímco ty zdravé nechává nezasažené.