O přípravě lahodného nápoje yerba maté

Pití yerby maté, tohoto tajemného nápoje z deštného pralesa, je skutečným rituálem se vším všudy. To vám bezpochyby potvrdí každý jen trochu zkušenější vyznavač tohoto nápoje. Světu tento nápoj objevili jihoameričtí Indiáni, kteří již odpradávna kladou rovnítko mezi přátelské posezení u maté a pohostinnost jako takovou. Skutečně naplno si sílu tohoto nápoje vychutnáte jen v úzkém kruhu dobrých přátel, ale je jasné, že i několik o samotě vypitých doušků vám dodá energii a rozhodně prospěje vašemu tělu. Důležité je jenom alespoň trochu znát zásady té správné přípravy nálevu. A právě těmto zásadám teď věnujeme několik odstavců.

Yerba maté je nálev z lístků cesmíny paraguayské. Jeho příprava má tradici sahající hluboko do minulosti. V Jižní Americe jde o jeden z vůbec nejrozšířenějších lidových nápojů, se kterými se například v některých částech Argentiny často můžeme setkat doslova na každém kroku.

Není proto žádným překvapením, že existuje poměrně striktní etiketa, která se týká způsobů vhodného servírování tohoto osvěžujícího a blahodárného nápoje. Na tomto místě se však budeme věnovat pouze postupu přípravy tohoto nápoje. A nezáleží na tom, zda si budete chtít yerbu vychutnat v pralese, paneláku nebo na chalupě na Vysočině.

Vzhledem k tomu, že se maté dnes těší velké oblibě i mimo země Jižní Ameriky, můžeme se setkat s řadou více či méně extravagantních způsobů její přípravy. Maté si tak můžeme připravit jako latté nebo podobě, která se velmi blíží mojitu. Někdo dokonce místo kalabasy sáhne rovnou po kávovaru, jiný zase používá studenou vodu. Možností je dost a dost. My se ale raději budeme držet ověřeného tradičního způsobu, který zároveň naplňuje klasickou etiketu přípravy.

Je ale na začátek dobré vědět, co je všechno k přípravě maté potřeba. V prvé řadě je to samozřejmě samotná yerba maté, ideálně v její sypané formě. Dále potřebujeme šálek vlažné vody a také větší nádobu s horkou vodou, která bude mít teplotu v rozmezí přibližně sedmdesáti až osmdesáti stupňů.

Neobejdeme se také bez nádobky, ze které budeme náš nápoj pít. Nejvhodnější je samozřejmě tradiční kalabasa. Kdo jednou vyzkoušel pití z kalabasy, už nechce jinak. Po ruce je vhodné mít také speciální brčko, tzv. bombillu, se sítkem na konci. Bez něj rozhodně nebude požitek z maté nikdy úplný.

Přikročme nyní k samotné přípravě. Nejprve vezmeme kalabasu a do tří čtvrtin objemu ji naplníme lístky yerba maté. Rozhodně se nedoporučuje na množství šetřit ani se snažit naplnit nádobku až po okraj. V obou případech to bude mít negativní vliv na kvalitu výsledného požitku.

Druhým krokem, na který bychom skutečně neměli zapomínat, je poté důkladné protřepání již naplněné kalabasy. Toto je totiž jediný způsob, který se dá docílit toho, že se uvnitř nádobky vytvoří něco jako přirozený filtr a díky tomu nebude tolik hrozit, že by se nám později ucpala bombilla. To se nám totiž může velice snadno stát.

Po protřepání vložíme do nádobky samotnou bombillu. Zde je potřeba pamatovat na to, že po předchozím protřepání by lístky yerba maté měly tvořit s kalabasou úhel přibližně čtyřicet pět stupňů. Do vzniklého volného místa pak směřujeme bombillu.

A nyní přichází to nejdůležitější. Do kalabasy opatrně nalijeme připravenou vlažnou vodu v takovém množství, aby se mohla úplně vsáknout. Teprve po tomto kroku kalabasu dolijeme horkou vodou až po samotný okraj.

Hotovo! Nápoj je dokončený a je ihned připraven k vychutnávání. Až se dostanete na úplné dno, je možné podle libosti kalabasu znovu dolít a připravit tak další várku. Jen je nutné myslet na to, abychom s yerbou v kalabase nemíchali.