Matcha jako neocenitelná součást receptů

Ve spolcích zarytých vyznavačů klasického japonského čajového obřadu je krom jiných jmen známý také jako čaj císařský. Asi každý jen trochu poučený zájemce o dějiny čaje pak ví, že to byla právě matcha, která byla na dvorech japonských císařů popíjena stovky let jakožto jeden z nejlahodnějších povzbuzujících čajů. V poslední době se jí ale dostává zcela zaslouženého věhlasu i mimo publikum, které se na čaje přímo zaměřuje. Není proto nic zvláštního, když na matchu narazíme třeba u výživových poradců, kde je řazena mezi takzvané superpotraviny. Tento termín skrývá různé druhy ovoce a zeleniny, tu více, tu méně exotické, které se vyznačují mimořádnou přínosností pro zdraví člověka. A vzhledem k tomu, že jeden šálek čaje je ekvivalentem deseti totožných šálků normálního zeleného čaje, dává i toto zařazení naprostý smysl. Pak už nikoho nemůže překvapit, když se s ní setká i v kuchyni, kde je pro matchu také nejedno využití.

V době, kdy se matcha dostávala prvně (tedy během dvanáctého století) z Číny na Japonské ostrovy, předběhla ji její vlastní pověst jako úžasného léku a nástroje lidové medicíny proti celému spektru lidských neduhů. Takže ačkoli je zelený prášek proslavený hlavně jako možná nejlahodnější zelený čaj z celého Japonska, využívat ho jinou formou a na jiné věci není vůbec nic nového ani neobvyklého. Pokud chcete matchu použít proti některému ze svých neduhů, rozhodně nejste omezeni jen na čajovou misku. A pokud se vám matcha hodí jako ingredience do vašeho oblíbeného jídla nebo nápoje, užijete volnosti se zcela čistým svědomím.

Celkem nenápadný čajový prášek obsahuje ve svém nitru minimálně stokrát vyšší obsah antioxidantů, než jakou se může pochlubit klasický zelený čaj. Spolu s mnoha dalšími v něm lze najít například antioxidant EGCG schopný nastartovat asi o třetinu lidský metabolismus, čímž mimo jiné pomáhá při snahách o snížení tělesné hmotnosti. Obvyklým způsobem se matcha připravuje tak, že se tento prášek rozmíchá ve vodě, takže nápoj se konzumuje i s bylinou samotnou. Používání matchy jako kuchyňské přísady tak už absolutně nic nebrání.

Je to skvělá volba pro kohokoli, kdo pátrá po zdravém a současně neotřelém způsobu k ozvláštnění například koláčků, sušenek nebo zmrzliny – tyto varianty jsou velmi oblíbené. Matcha ozvláštní pokrmy kouzelně zelenou barvou, příjemnou chutí a aromatem – a samozřejmě přidá intenzivní zdravý dopad na organismus.

Vyznavači zdravých životních trendů si snad nade vše zamilovali prosté přimíchání matchy do jogurtů nebo Cottage sýrů. Pokud s ní chcete začít den a spojit ji se snídání, vlastně nemusíte zkoušet nic nového – jen ji přidejte do toho, co stejně jíte každé ráno.

Zmrzlina, dort nebo jen kousek cheesecaku? Přidejte jen špetku matchy a je to už o něčem jiném. Prášek matcha lze ale použít i při normálním vaření jako jednu z přísad. Třeba takové palačinky s matchou plněné ovocem? Není problém. Nebo ji přimíchejte jednoduše do těsta při pečení téměř čehokoli – nelze tím nic zkazit.

Teď vás ale možná napadne, že matcha nepatří zase mezi ty nejlevnější čaje. To nelze popřít, nicméně stále existuje mnoho jejích druhů a typů, které se od sebe cenovou hladinou výrazně liší. Krom toho nejste jediní, kdo chce matchu používat v kuchyni, takže existují i druhy určené právě pro tohle využití a ty jsou cenově podstatně dostupnější – dobrého obchodníka poznáte taky podle toho, že je jasně odlišuje.