Účinky pití matcha čaje na lidské zdraví
Matcha, tedy japonský práškový zelený čaj, proslul po celém širém světě jako základní součást čajového obřadu, který je v Japonsku silnou tradicí. Je velmi dobře historicky znám díky propojení s řádovou kulturou buddhistických mnichů a podle mnoha zdrojů je také skloňován více než často jako oblíbený nápoj samurajů z japonských ostrovů. Hlavně tyto důvody (ale i mnohé další) vytvářejí právě kolem matchy ideální čaj pro chvíle hlubokého meditačního soustředění. Už méně známá je skutečnost, že ten samý čaj byl samurajskými bojovníky popíjen i ve vypjatých chvílích před bitvami nebo souboji. Kromě uklidnění těla i mysli ji totiž dokáže stejně dobře vybudit k ostrosti a většímu výkonu. Pijáků matchy tak ve všech zemích přibývá nejen v řadách ctitelů klasického čajového obřadu, ale i mezi normálními vyznavači pouhopouhého zdravého životního stylu.

A obliba je rozhodně na místě. Hodí se připomenout i příběh, který stojí za rozšířením matchy za hranicemi Číny, která je její pravlastí. Jednou z cest k uchovávání síly léčivých bylin byla v Číně odedávna jejich transformace do podoby prášku. Proto většina tehdejších největších bylinkářských klenotů putovala mezi lidem právě v této formě. A ani čaj matcha nebyl přirozeně výjimkou. Ten byl od dávných staletí uznáván jako lék proti horečkám a zánětům, stejně jako byla ceněna jeho schopnost přirozeně zregenerovat a vyčistit organismus, který nemoc oslabila.
Po letech pak k těmto zkušenostem přistupují s moderními metodami i závěry klinických studií a účinnost praktik orientální medicíny jen potvrzují. Matcha má mnohé pozitivní dopady díky tomu, že patří do rodiny zelených čajů. Díky zcela unikátnímu způsobu přípravy i pěstování matchy je na rozdíl od běžných zelených čajů tento potenciál ještě několikanásobně vyšší.
Zdůvodnění je celkem jednoduché. V případě matchy totiž po přípravě vypijeme i samotný rostlinný materiál, který se v případě jiných zelených čajů stává nakonec odpadem – pijeme pouze odvar. Díky tomu může naše tělo využít i látky obsažené přímo v rostlině samotné.
Asi nejvýrazněji je tento rozdíl patrný u skupiny antioxidantů. To jsou látky způsobující pomalejší stárnutí organismu, zlepšení celkové kondice člověka i mnohem efektivnější spalování tuků. Podrobné analýzy v laboratoři ukázaly, že sytě zelená matcha má obsah antioxidantů asi čtrnáctkrát vyšší než oblíbené borůvky a také asi desetkrát vyšší než klasický zelený čaj.
Sice i něco méně výrazný rozdíl, ale stále rozdíl panuje při srovnávání efektu na spalování tuků. Zelený čaj pohání tento proces v lidském těle asi o deset procent (a budiž za to pochválen), ovšem matcha přibližně o celých čtyřicet procent.
Jak už bylo řečeno výše, posilovali se před bitvou samurajové s oblibou právě šálkem matchy. Proto se není čemu divit, když se i efekt posílení vytrvalosti a soustředění mozku stal předmětem zájmu současné vědecké obce. Výsledky nemusí překvapit toho, kdo čekal, že šálek matchy před cvičením či jinou náročnou aktivitou umí velmi stimulovat operace v kardiovaskulárním systému a také zvýšit odolnost a celkovou vytrvalost našeho organismus.
Na rozdíl od klasického zeleného čaje také matcha neobsahuje skoro žádný kofein, což je pro organismus další výrazné plus. Energie získaná díky jeho popíjení proto není vykoupena často nepříjemnou kofeinovou stimulací těla.