Složení a účinné látky v práškovém čaji

Před dávnými staletími se začal do světa čaj matcha šířit hlavně jako lék. Není se ostatně čemu divit, když právě těmto jeho vlastnostem vděčíme za skutečnost, že je dodnes zpracováván do práškové formy. Na konci prvního tisíciletí byla totiž prášková forma nejosvědčenějším ze způsobů, jak uchovat léčivé i jiné schopnosti darů přírody. A matcha je nápojem právě s těmito účinky považována dodnes. Umí velmi dobře stimulovat metabolismus člověka, pomáhá při horečkách, zánětech, organismu dodá novou energii a také podpoří spalování tuků. Jak tohle všechno zvládne jeden čaj? Čemu z jeho obsahu vděčíme právě za tyto blahodárné účinky? To všechno vám prozradíme na několika následujících řádkách.

Tajemství všech pradávných sil matchy leží hlavně v samotném způsobu jeho přípravy a procesu zpracování. Proslavená je tradiční metodika, při které je celá plantáž zastíněná a lístky čajovníku se tak dostávají jen k desetině přirozeného slunečního záření. Rostlina je tak stimulována k intenzivní tvorbě chlorofylu a současně se v lístkách vytváří velké zásoby aminokyselin. Ty mají velkou zásluhu na vzniku obrovského zdravotního potenciálu při popíjení tohoto čaje.

Druhá okolnost souvisí se samotnou přípravou čaje matcha. Liší se od přípravy klasického čaje tím, že nevytváříme odvar, ale samotná surovina zůstává ve vodě. Rozdrcené čajové lístky rychle rozmícháme ve vodě a vypijeme přímo tak, jak se v nálevu rozpustí. Právě díky tomu, že bylinný materiál konzumujeme celý, má tělo možnost z nich využít mnohem větší procento látek, než kdybychom čaj jen zalili vodou a lístky samotné následně vyhodili.

Podobně jako i jiných typů a druhů čajů i v matche je přítomno mnoho ve vodě rozpustných látek – například aminokyselina theanin, která je pro něj hlavním zdrojem chuti, tanin mající na svědomí oblíbenou svíravost a samozřejmě vitamin C. Mimo těchto hostů jsou zde tak é koncentrace vitaminu A. Ten je obecně přítomen i v jiných čajových lístcích, není ale rozpustný ve vodě. Ale z matchy jej získáváme právě proto, že pijeme i materiál samotný.

Skupiny antioxidantů přítomné v čaji matcha jsou vědeckými týmy řazeny mezi vůbec ty nejsilnější přírodní antioxidanty. Pokud chcete srovnání s jiným nápojem – matcha dosahuje asi sedmdesátkrát vyšší koncentrace antioxidantů než čerstvě připravená pomerančová šťáva. Případně devětkrát více beta karotenu než tak často vyzdvihovaný špenát.

Koncentraci chlorofylu, které je dosahováno oním zastiňováním keříků, vděčí matcha nejen za svou podmanivě zelenou barvu, která je jejím poznávacím znamením. Chlorofyl také patří k přírodním látkám, které velmi účinně čistí organismus. Kromě toho také velmi dobře upravuje zásaditost krve.

Pak tu máme katechiny, které ve výčtu blahodárných látek v matche nelze rozhodně vynechat. Některé jejich druhy jsou velmi účinnými bojovníky proti rakovinným bujením, jiné zase velmi pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Opakovanými pozorováními a studiemi bylo potvrzeno, že právě katechiny obsažené v matche snižují hladinu onoho „nežádoucího“ LDL cholesterolu. Zároveň s tím nemá vliv na hladinu „dobrého cholesterolu HDL“.

A nemůžeme zapomenout na krevní tlak. O jeho snižování se nám katechiny též postarají. Právě ty přtomné v matche totiž skrze inhibice angiotensinu brání cévnímu stahování.