Jak skladovat matchu
Pro správné vychutnání si matchy po všech stránkách není potřeba znát jen klíčové momenty způsobu přípravy a mít k ruce několik pomůcek. Tohle všechno je vám k ničemu v momentě, kdy nemáte po ruce skutečně dobrou a kvalitní matchu samotnou. Což může být pro našince velký problém v momentě, kdy neví, jak se k tomuto čaji správně chovat. Pokud správně matchu vyberete a umíte ji připravit, dopřejete si skvělý čajový zážitek jen jednou v případě, že nevíte, jak tenhle kvalitní kus Japonska správně skladovat. Stačí ho nechat pár týdnů na sluníčku nebo naopak v sice temném, ale vlhkém rohu někde v kuchyni. Proto se vyplatí věnovat zase pár minut několika radám, jak tuto delikatesu správně skladovat.

V mnoha domovech, bytech i třeba venkovských chatách si lze už při příchodu do kuchyně všimnout nad sporákem sbírky plechovek nejrůznějšího druhu, z nichž některé byly asi pořízeny ještě za Rakouska Uherska. Nebo se dá v koutku skříně se srdíčky ve dřevě narazit na otevřené sáčky černého čaje neznámého stavu, data, jména i původu stylově uzavřeného kolíčkem na prádlo. V našem krajanovi pak podobné způsoby uchovávání (společné jak pro chaty, tak i pro panelové byty či rezidence ve městech) vyvolají pocit, že čaj vlastně přežije všechno a můžeme ho „prsknout“ kam se nám zlíbí. V jistém smyslu, ano, je to pravda. Z podobných surovin uchovávaných tímto způsobem si můžete připravit jakýsi „čaj“ a je velká šance, že to dokonce přežijete. Nepočítejte ale s tím, že by to byl nějaký zázrak, na který budete vzpomínat jako na významnou epizodu v životě. Ale pokud vám jde jen o hrnek něčeho horkého po návratu ze sjezdovky, tuto úlohu splní v podstatě jakékoli listí zalité horkou vodou. Ovšem samurajům a Japonsku to nemůže nikdy konkurovat.
Ano, čaj se de facto skládá pouze a jen ze sušených lístků v nějaké formě (tu jemné, tu hrubší). I tak je ale naprosto zcestné ho považovat za jednoduchý suchý produkt, který se srovná se vším. Pokud bychom ho totiž rozebrali zcela podrobně, zjistíme, že asi tři procenta jeho objemu tvoří voda. Kvůli tomu i čaj samotný vyžaduje trochu speciální zacházení a skladování čaje obecně (nejen matchy), má svoje pravidla. Ale klid, není jich zase tolik a nejsou příliš komplikovaná. A pokud chcete jakkoli kvalitní (a drahý) čaj proměnit v neforemnou kouli prášku či listí, nemusíte se jimi ani řídit.
Hlavními přednostmi kvalitní matchy není jen její blahodárný dopad na zdraví lidského organismu, ale také její osobitá vůně a chuť. O všechny tyto vlastnosti se dá špatným skladováním velmi rychle a ještě jistěji přijít – a zlikvidovat tak všechno, co může klenot čajů svému milovníkovi nabídnout. Je dobré si tedy zapamatovat, jací jsou klíčoví nepřátelé tohoto čaje a jak je možné ho před nimi schovat a ochránit. Dovolte představi: vlhkost, sluneční paprsky, teplo, vzduch a pachy obecně.
Všechny tyto vlivy umí velmi spolehlivě oslabit původní chuťové přednosti vašeho pečlivě vybíraného balení. Krom toho umí také utlumit jakékoli pozitivní zdravotní dopady, případně je otočit v přesný opak. Takže se hodí dodržet po doručení vašeho čaje několik jednoduchých pravidel.
Nejdříve ze všeho je potřeba matchu skladovat buď v původním obalu nebo v pevně uzavřené nádobě. Existuje pro to hned několik důvodů. Za prvé tím zabráníme přívodu vzduchu, protože při styku s ním matcha oxiduje. To je hlavní důvod případné ztráty té chuti, vůně a barvy, kterou matchový prášek původně má. Uzavřená nádoba brání oxidaci a současně nedovoluje čaji, aby do sebe nasál pachy okolí, protože čaje jsou v tomhle obecně velmi spolehlivé. Velmi rády načichnou například cibulí, česnekem nebo jinými věcmi, které mají v dosahu. Vůně suroviny samotné má přirozeně přímý vliv na chuť nálevu samotného.
Ze stejného důvodu vám jakýkoli znalec silně doporučí skladovat matchu někde zcela jinde, než máte sporák.
A dostáváme se k slunečním paprskům. Ty sice čaj potřeboval ke svému růstu (a ani tam si jich možná moc neužil), ale teď se jim potřebuje taky vyhnout. Tím pádem je vám uzavřená nádoba k ničemu v případě, že je průhledná a stojí například na okně. Přímé slunce v pravidelných intervalech mění vlastnosti čaje stejně spolehlivě. Pokud tam zůstane den či dva, nic vážného se nestane. Ale takové dva týdny už mohou mít za následek trvalý problém.
Pokud se těmto způsobům vyhneme, vyjde nám jako ideální řešení místo suché a temné najednou. Není také od věci uložit matchu do mrazáku. Zde si naprosto spolehlivě uchová svoje vlastnosti. Myslete při tomhle ale na jednu podstatnou věc: čaj, který jednou rozmrazíte, už radši znovu nemrazte.