Jak připravit matcha čaj
Daleko na východě, v zemí samurajů a dalších řemesel dosáhli buddhističtí mniši v přípravě čaje matcha a dalších umech naprosté dokonalosti. Jedinečný požitek, který dobré vychutnávání kvalitně připraveného čaje matcha přináší, si ale s trochou snahy můžete přenést i k sobě domů. Není třeba nic víc než se držet ozkoušeného postupu, připravit si nezbytné vybavení a jak už to tak u čajů bývá, nepodceňovat detaily, na kterých záleží nejvíc tady než kdy jindy. Právě ty jsou klíčem k úspěchu a také tajemstvím celého podniku. Pravidla a postupy správné přípravy tohoto sytě zeleného čajového zázraku byly na ostrovech Japonska vybrušovány k dokonalosti stovky let. Vyplatí se jim proto věnovat tu trochu času předtím, než postavíte na vodu a otevřete sáček.

Protože samotnou směs matcha tvoří velmi jemná zrníčka čajového prachu, má i jeho příprava svá specifika a zvláštnosti, se kterými se rozhodně nesetkáme při přípravě klasického čaje zelené barvy. To podstatné je přitom velmi jednoduché: prášek nepřidáváme do vody jen pro vylouhování a následné odstranění, ale rozšleháme ho ve vodě samotné, takže nápoj je konzumován včetně samotného čajového prášku.
Tento rozdíl je spjat i s druhou odlišností. K přípravě matcha čaje je potřeba několik zvláštních pomůcek, bez kterých se při přípravě jiných čajových nápojů klidně obejdeme.
Je proto zcela na místě se při objednávce či shánění svého prvního balení matchy porozhlédnout i po tzv. chasenu. To je zvláštní čajová metlička z bambusu, která se stane při přípravě matchy pomocníkem naprosto nezbytným. Má totiž naprosto jedinečný tvar (který je výsledkem letitého zkoušení a přizpůsobování se), díky kterému je možné matchu vyšlehat v konvici opravdu tak, jak je potřeba. Druhou pomůckou, bez jejíž přítomnosti nedáte při přípravě čaje ani ránu, je pak tradiční stojánek na chasen, který po každé akci zajistí jeho dostatečně vyschnutí a udržuje tím zároveň na maximální úrovní také jeho životnost.
Proces sám o sobě už není tak náročný, pokud jde o jednotlivé úkony, ale chce to v nich získat trochu citu, gryfu a správného švihu. Příprava sama o sobě má dvě fáze. Nejdříve je potřeba matchu prosít velmi pečlivě a zručně čajovým sítkem. Za druhé pečlivě rozmíchat v čajové misce to, co zbude z fáze první a to rychle, ale současně pečlivě.
Dá se říct, že budeme potřebovat vždycky 1 gram matchy na 100 mililitrů samotného nápoje. Takže si na počátku celé operace odměříme potřebné množství čaje samotného a za pomoci chashaku, tedy tradiční čajové bambusové misky, ho poctivě prosejeme čajovým sítkem. Pak už můžeme klidně dát vařit vodu.

Na tomto místě je vhodné se zmínit o technickém detailu: pro matchu je vždycky podstatné mít k dispozici vodu co nejměkčí. Ideální je v tomto případě například měkká přírodní minerální voda. Pokud jsme v situaci, kdy jediné, co máme k dispozici, je běžná kohoutková voda, prožeňme ji prosím aspoň nějakým filtrem. Pokud ani ten není v našem inventáři, je nutné se přebytečného chlóru zbavit klasickým převařením.
Nádobu s vodou přivádíme vždycky až k varu. Poté ji vychladíme přibližně na osmdesát stupňů Celsia, což je ideální míra pro vlastní přípravu.
Následně do misky nasypeme dvě chashaku lžičky matchy – případně stačí jedna tehdy, když odměřujeme klasickou čajovou lžičkou. Prášek zalijeme horkou vodou a naše prsty se nyní chopí metličky. Pohyby, které musí vycházet z celého zápěstí, rychle vyšleháme prášek odspodu směrem nahoru tak, aby nám na hladině horké vody vznikla zelená pěna. Stačí vždycky jen několik vteřin na celou operaci, ale je velmi podstatné, se metlička zpracovala opravdu všechen přítomný prášek. Máme-li po ruce kostku ledu, přidejme ji klidně do již hotového nápoje – získáme tím velmi osvěžující ledový čaj.