Chawan - Příslušenství nutné pro přípravu čaje matcha

Pokud chcete provést tradiční japonský čajový ceremoniál skutečně pečlivě, je nemyslitelné vynechat několik věcí. Základním kamenem je samozřejmě chawan, čajová miska s původem datovatelným až do šestnáctého století. V té době se totiž podařilo Sen Rikyovi, největšímu čajovému mistrovi všech dob, přijít konečně s tvarem, který navždy změnil historii čajového nádobí. Vybíráte nějakou opravdu zajímavou matchu pro váš domácí stůl? Věnujte minimálně stejnou (ne-li větší) pozornost výběru právě chawanu. Popíjet tradiční zelený práškový nápoj z čehokoli jiného je hrdelní zločin proti veškerým pravidlům tradičního čajového rituálu.

Pokud můžeme soudit podle dochovaných nálezů, které učinili archeologové, a které se týkají právě dějin matchy, spolu s prvním práškovým čajem se do Japonska dostal podle všeho také samotný chawan. Jde totiž o specifickou nádobu, která plně dovoluje podmanivé chuti a aromatu, aby se oboje správně rozvinulo. Japonská kultura čaje však poměrně záhy tvar z Číny mění a přichází s vlastním přístupem i vlastní školou čajové keramiky. Z tohoto procesu vzešly klasické tenmoku, misky neoddělitelně propojené s ranými dějinami čaje matcha v Japonsku.

Právě čajový mistr Sen Rikyu ale během šestnáctého století začíná hledat pro čajovou misku nový tvar, který by byl ve větším souladu s jeho čajovou filosofií Wabi. Ta má mnoho zásad a jednou z nich je obrovský cit pro krásu hledanou hlavně v jednoduchosti. Proto i po samotné misce na čaj chtěl, aby tuto jednoduchost symbolizovala svým tvarem o povrchem.

Ztělesnění svých ideálů nakonec Sen Rikyu našel v práci keramického mistra Raka Cho – Jiro původem z Koreje. A právě na jeho počest tak získává tato nová čajová miska určená hlavně pro matchu i jméno po svém tvůrci – tedy raku. Na tomto místě stojí zmínit, že původní práce z dílen následníků Raku Cho – Jira lze i dnes stále ještě sehnat. Samozřejmě musíte počítat s tím, že sehnat kompletní kolekce není za prvé vůbec jednoduché, za druhé jde o velmi, velmi nákladný sběratelský kousek.

V souladu se svou filosofií dohlížel Sen Rikyu velmi pečlivě na to, aby se chawan vyhnul jakémukoli zdobení. Jeho ideálem byl tvar co nejjednodušší a hrany pokud možno co nejjemnější. Zde přichází ke slovu další podstatná podstat příběhu misky, jeho učedník Furuta Oribe, který musel bohužel počkat na moment smrti svého mistra, aby mohl v případě misky realizovat své nové myšlenky. Až poté, co sám mistr zemřel, se tak objevují chawany s kresbami, glazurou a kontrastními barvami. Pokud vás osloví právě tato varianta, pátrejte po stylu jménem Oribe. I tyto chawany jsou stále k sehnání.

A podle čeho se tedy dá dnes poznat ten správný chawan pro správný čaj a správný čajový obřad? Není nic jednoduššího než se držet pár jednoduchých pravidel, ze kterých ovšem nesmíte slevit, pokud hledáte opravdu dobrý kousek. A věřte nebo ne, na výsledném čaji matcha se přítomnost správného chawanu opravdu pozná.

Za prvé je nutné dát pozor na to, aby byl celý vnitřek chawanu opravdu jemný – ode dna až po okraj celého objemu misky. Jen pokud tomu tak opravdu je, máte jistotu, že je možné veškerý prášek po zalití vodou opravdu kvalitně rozmíchat a v misce tak vznikne skutečně kvalitní matcha a nic nezůstane v drobných rýhách nebo nerovnostech.

Za druhé je nutné dbát na to, aby vámi vybíraný chawan naprosto dokonale seděl na stolku nebo podložce. Pokud bude existovat jakákoli nestabilita, vystavujete se riziku, že při přípravě zahrnující rozmíchávání čajového prášku bambusovou metličkou toho mnohem více rozlijete, než skutečně rozmícháte. Krom toho, že voda může skončit mimo misku, nerozmícháte s největší pravděpodobností prášek rovnoměrně, od čehož se bude odvíjet celková konzistence nápoje. Opravdový znalec chawanů vás pak asi rád upozorní na to, že se misky mohou lišit tvarem i podle toho, pro jaké jsou určeny roční období. Nižší a širší patří na stůl v letních měsících, a protože úzký a vyšší chawan lépe drží teplotu nápoje, vyndejte ho naopak v zimě.