Jak vybrat kvalitní matchu

V dnešní moderní době už se pravidelné pití matchy rozhodně nevztahuje jen na japonské ostrovy. Globalizace udělala svůj kus práce a rozšířila tento nápoj, kde jen to bylo možné. A informovanost o tomto tradičním japonském (původně však čínském) životabudiči se dále šíří a posiluje, takže balení matchy si dnes lze objednat skoro v každém koutku planety Země. Ačkoli před staletími šlo o zcela luxusní záležitost, ke které měla přístup jen úzká vrstva japonské elity, v těchto dnech si každý, kdo touží matchu ochutnat, může vybrat z mnoha typů a variant podle vlastního vkusu a nátury. Proto se nabízí první otázka, stejná jako u každého výběru: podle čeho si matchu vybrat? A jaká jsou nejdůležitější doporučení při jejím výběru?

Jako u mnoha dalších sortimentů neexistuje univerzální pravidlo ani doporučení. Dnešní trh nabízí mnoho různých kvalit i objemů tohoto čaje, i různých cenových hladin. Dá se ovšem říct, že pokud chceme matchu používat jako nápoj samotný, měli bychom sáhnout po kvalitnějším druhu. Pokud ji chceme jen jako přísadu k vaření či pečení nebo dochucení, nepotřebujeme za ni utratit jmění. Tím nechceme jakkoli naznačit, že by se nižší třídy kvality hodily pouze jako dochucovadlo a nebylo ji možné pít jako čaj. Samozřejmě to jde, ale chuť bude pravděpodobně více hořká, než při použití kvalitnější matchy. Při posuzování prodejce nebo obchodu je rozhodně dobré znamení, pokud prodejce sám nabízí druhy jak k pití, tak k vaření a pokud jsou oba jasně odlišeny.

Co se dále hodí mít na paměti, je skutečnost, že již samotné jméno čaje může dosti vypovědět o jeho vlastní kvalitě. Japonští producenti matchy s oblibou svoje druhy nazývají nejrůznějšími poetickými nebo kouzelnými názvy. Tomu určitě věnujte při vybírání pozornost. A nemusíte se ani zajímat tolik o dějiny čaje nebo dějiny Japonských ostrovů. Koncovky těchto jmen totiž přímo naznačují, k čemu všemu se ten který druh čaje právě hodí.

Pokud na obalu narazíte na spojení „no mukashi“, narazili jste právě na jednu v nejvyšších tříd tohoto zeleného čaje. Jde o typ velmi vhodný pro koichu, tedy hustého druhu čaje matcha. Naopak v případě, že máte na krabičce nápis „no shiro“, sáhli jste zrovna po nižší třídě čaje. Tedy po matche, ze které v pohodě připravíte tzv. řídký čaj. Tomu se říká usucha a jde samozřejmě stále o perfektní volbu pro přípravu vašeho vlastního čaje.

Pokud byste rádi více zapátrali po dalších rozdílech mezi matchou hlavně k pití a matchou hlavně ke kuchyňským operacím, všimněte si rozdílu v zabarvení samotného čajového prášku. Nižší třídy matchy mají v tomto ohledu, pokud jde o spíše vařící druhy, více nažloutlý odstín. Sytá zelená berva pak patří druhům matchy určenému právě pro klasické čajové obřady.

Barva prášku ale asi nebude tím, čím se v praxi budete při výběru řídit. Vzhledem k tomu, že čaj matcha při vystavení dlouhodobému působení vzduchu a světla podléhá velmi spolehlivě zkáze, každý dobrý prodejce ho bude prodávat v uzavřeném balení, kde je před těmito nežádoucími vlivy nejlépe izolován.