Japonský práškový čaj matcha

Čajová zkušenost v té nejčistší možné formě. Nejcennější typ zeleného čaje, který je podroben nejlepší světové péči. Miska zelené tekutiny, v níž hledali i samurajové na chvíli klid a mír během svého náročného a velmi nepředvídatelného způsobu života. Stejný nápoj si oblíbily nejvyšší japonské vrstvy pro své slavnostní ceremonie i klasický čajový obřad, který v plném provedení trvá i čtyři hodiny. Zdroj síly a vytrvalosti, který prakticky nelze vyčerpat. Zdroj antioxidantů a vitamínů a díky tomu jeden z nejlepších přírodních prostředků proti stresu. pokud dojde na čaj matcha, jeho milovníci a znalci málokdy šetří superlativy. Není se ostatně vůbec čemu divit, protože matcha si díky zcela jedinečnému způsobu pěstování i zpracování uchovává všechna pozitiva zeleného čaje a navíc k nim přidává svou vlastní podmanivou chuť, kterou si nespletete.

Původně jde o čínský čaj, jenž se přispěním jednoho buddhistického mnicha dostal během dvanáctého století po Kristu do Země vycházejícího slunce. Zde se postupem doby stal jedním z nejoblíbenějších nápojů vůbec. I když jde stále o produkt, jehož zdrojem jsou lístky čajovníku čínského (stejný je i zdroj klasického zeleného čaje), mnoho účinků i vlastnosti se od zeleného kolegy odlišuje.

Prvním důvodem (a asi i hlavním) je velmi specifická technologie zpracování, jejíž součástí je i zastiňování keříků během posledních týdnů před samotnou sklizní. V lístcích tak dojde k masivní produkci chlorofylu. Díky tomu mají nejen sytě a jasně zelenou barvu, ale hlavně mnohem větší koncentraci tolik užitečných antioxidantů, než jakou disponuje klasický zelený čaj. Což neznamená, že bychom ho jakkoli zatracovali.

První rozdíl je jasně viditelný – matcha je totiž velmi jemný prášek připomínající (až na barvu) například hladkou mouku nebo kakao. Nejde o listy.

Tato nezvyklá (pro někoho) forma je dědictví z čínské domoviny. Mletí bylinek na prášek tu bylo totiž velmi oblíbenou metodou uchovávání jejich síly a účinku. A protože matcha byla v té době mnohem více ceněna právě jako léčebný nástroj než normální čaj, získala stejnou formu. Čajovou lahůdkou se podle legend a pověstí stala vlastně až v Japonsku, kde celý proces jejího pěstování i zpracování vybrousili časem až k naprosté dokonalosti.

Tato velmi jemná forma klade totiž velmi přesné nároky na přípravu. Na rozdíl od čajů, ze kterých se vytváří pouze odvar, matcha ve vodě zůstává a je tedy konzumována spolu s vodou. Na její rozmíchání se používá zvláštní metlička jménem chasen. Ta při troše cviku umožňuje rozmíchat všechen prášek zalitý vodou, až z něj vznikne na pěna na hladině vroucí vody. To je ukázkou úspěchu. Vznikne velmi dobrý a velmi osvěžující nápoj, který pijeme včetně suroviny, ze které vznikl. A právě díky tomu, že se do těla dostává i rostlina samotná, jsou zdravotní účinky čaje matcha na tělo mnohem vydatnější.

Na tomto místě asi nemusíme nějak komplikovaně seznamovat se všemi zdravotními pozitivy, které pití matchy zahrnuje. Jako královská velmoc zelených čajů zahrnuje všechny efekty její rodiny a přidává ještě něco navíc. Na rozdíl od jiných čajů zužitkujeme totiž i to, co je obsaženo přímo v rostlině a nemusí být rozpustné ve vodě. Tím se matcha liší od mnoha dalších čajů, jejichž lístky po přípravě nálevu buď separujeme, či rovnou vyhazujeme.

I kdybychom se zmínili jen o vysoké koncentraci antioxidantů či katechinů – už jen jejich přítomnost vede k tomu, že pravidelná konzumace matchy je čistě přírodní prevencí nádorových nemocí. Kromě toho také celkově zpomaluje buněčné stárnutí a navíc umí spolehlivě nastartovat spalování energie. Pokud se chcete zbavit nějakého toho kila, rozhodně matchu nepřehlédněte.