O kráse vázaných kvetoucích čajů
Očekáváte příchod návštěvy a chcete hostům připravit něco skutečně originálního? Nebo chcete jen obvyklé poklábosení s kamarádkami udělat „jinak“? Zkuste je pohostit originálním smyslným nápojem, který není v našich luzích a hájích tak známý, tedy kvetoucím čajem.
Odkud a kdy?
Jak by se dalo očekávat, i kvetoucí čaj pochází, jak už to u čajů bývá, z Číny. Odkdy se přesně vyrábí, není jasné, jisté je, že se ve větší míře začal produkovat v polovině 20. století. A na domácí čajový trh se dostal až skutečně nedávno.

Jak je to doopravdy?
Některé z vás možná zklameme, ale kvetoucí čaj není květ čaje. Jedná se o svázané lístky zeleného nebo bílého čaje a dovnitř je vložen květ nějaké krásné rostliny. Nejčastěji se používá chryzantéma, jasním, ibišek nebo lilie. Stejná pečlivost, jaká je věnována výběru samotných lístků, se soustředí i na samotné květy. Ty totiž čaj příjemně ovoní bez toho, aniž by nějak rušivě zasahovaly do delikátní chuti bílého, nebo zeleného čaje. Svázané lístky s květem uvnitř se nakonec usuší až dostanou vzhled větší kuličky. Nejvhodnější je připravovat čajovou kuličku ve skleněné nádobě, jen tak je dobře viditelné samotné rozkvétání. Po zalití vodou začne kulička pomalu pukat a rozvíjet se. Celý proces onoho kvetení trvá od jedné do deseti minut. Každý z čajů je naprosto jedinečný díky odlišnostem v barvě, velikosti a tvaru vybíraných květin. Velký podíl na jedinečnosti kvetení každé kuličky mají „zlaté čínské ručičky“, čaje s květy jsou totiž svazovány rozličnými způsoby tak, aby bylo docíleno rozdílného efektu při jeho kvetení. Kvetoucí čaje jsou pojmenovávány podle výsledného efektu při kvetení, podle barev, nebo podle tvaru. Máme tak například Tančící vílu, Nekončící lásku, Amorův šíp, Červánky, Vycházející slunce, Sluneční paprsek, Srdce k srdci či Krásku v růžovém.

Co se stane, budeme-li jej pravidelně popíjet?
Budete-li pravidelně pít kvetoucí čaj, určitě si neublížíte. Protože je vyráběn převážně z bílého nebo zeleného čaje, jeho účinky na organismus jsou vskutku blahodárné. Je-li kvetoucí čaj vyráběn z odrůdy bílého čaje Bai Hao Yin Zhen, je jisté, že pijete jeden z nejkvalitnějších bílých čajů. Bai Hao Yin Zhen obsahuje trojnásobné množství zdraví prospěšných antioxidačních polyfenolů, než čaj zelený či černý. Je to zdatný pomocník v boji proti působení volných radikálů. Pravidelné pití kvetoucích čajů je dále vhodné jako ochrana chrupu (díky obsahu flouridu), dále regeneruje krevní oběh, ustaluje hladinu cholesterolu, tlumí abnormální krevní sraženiny, snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva, jícnu a slinivky a také snižuje riziko srdečního infarktu.
Jak ho správně připravit?
U každého druhu kvetoucího čaje je příprava nepatrně odlišná. Obecně však můžeme návod na jeho přípravu shrnout do následujících několika kroků:
• Chcete-li potěšit své oko i oko svých návštěv, připravujete čaj ve skleněné nádobě
• Ideální teplota vody je kolem 80°C
• Je-li čaj vyroben ze zeleného čaje, je nutné dodržet předepsanou dobu louhování, jinak čaj získá trpkou chuť. V případě bílého čaje není toto omezení tak striktní.
• Kvetoucí čaj snese více nálevů.