Výběr kalabasy a péče o ni
Určitě každý, kdo si rád vychutná yerbu maté, Vám potvrdí, že ten pravý požitek z chuti a blahodárných účinků tohoto čarovného nápoje si skutečně nejlépe užijeme jen tehdy, připravíme-li si jej v tradiční nádobce, kalabase. Samozřejmě – pokud zrovna není po ruce nic lepšího, nápoj si můžete připravit třeba v zavařovačce. Pomineme-li fakt, že je to docela barbarské, tak hlavně můžeme rovnou zapomenout na ono charakteristické silné aroma a vůni čerstvého maté, na které profesionální pijáci maté nedají dopustit. Proto také opatrují kalabasu jako nejdražší poklad.

Co to vlastně je, ona kalabasa? Nejčastějším způsobem pití yerba maté v Jižní Americe – a dělá se to tak už stovky let – je nechat nápoj v tradiční nádobě z vydlabané tykve kolovat mezi přáteli. A právě takto upravené tykvi se říká kalabasa. K sehnání jsou různé druhy kalabas, které se od sebe nemusí lišit jen samotným zdobením, případně drobnými odlišnostmi v jejich tvaru.
Díky skutečně dlouhé historii používání jsou dnes dobře známé všechny výhody i nevýhody tohoto klasického materiálu. Můžeme tak na trhu narazit na kované kalabasy, jejichž plechové části nejsou jen zajímavým vizuálním doplňkem, ale především chrání nejvíce namáhané části celé kalabasy.
Vybíráte-li kalabasu pro sebe a své blízké, neměli byste se řídit pouze tím, jestli se vám kalabasa opticky líbí nebo ne. Dobré je myslet i na její funkčnost. Vždy je třeba pamatovat na to, že vydlabaná tykev nikdy nemůže, co do odolnosti a trvanlivosti, konkurovat dřevu. Je to zkrátka citlivější materiál, který se s přibývajícím časem nutně opotřebovává a nemůže proto vydržet věčně. Pokud ale chcete, aby vám kalabasa sloužila dobře co nejdéle, určitě už mnohé můžete ovlivnit při samotném jejím výběru a později také tím, jakou péči budete této nádobě věnovat.

Klíčovým předpokladem dlouhé životnosti je pečlivé vyschnutí kalabasy po každém jejím použití. A toto je třeba mít na paměti už při jejím výběru. Existují totiž dva typy. První typ má horní útvor spíše užší, její vysychání trvá samozřejmě déle a tím pádem vydrží také kratší dobu. Druhý typ, otevřený, vysychá rychleji. Těm, kteří chtějí mít svou kalabasu, co nejdéle je vhodné doporučit i modely s kováním, které chrání nejvíce namáhaná místa před poškozením.
Výběr vhodného modelu je jen polovina úspěchu. Mnohem důležitější je pak to, jak se o samotnou kalabasu budeme starat.
To nejdůležitější pravidlo je docela prosté. Vždy je nutné dbát na to, aby naše kalabasa po každém použití skutečně důkladně vyschla. Vydlabaná tykev je poměrně dost citlivá na vlhkost, není proto dobré nechávat vypitou kalabasu někde stát se zbytky maté a podobně. Naopak je třeba kalabasu co nejdříve po vypití nápoje vypláchnout a pak položit na teplé místo s dostatkem čerstvého vzduchu, kde může dokonale proschnout.
Pokud se i přes veškerou snahu přeci jen objeví obavy, které se týkají možné přítomnosti plísně, případně začne vaše kalabasa podezřele zapáchat, doporučujeme její vyčištění pomocí trochy čistého alkoholu. Důkladně vnitřek alkoholem vymyjeme, protřepeme a necháme chvíli působit. Samozřejmě je pak dobré po této proceduře kalabasu před další přípravou maté jednou nebo dvakrát vyvařit nálevem nanečisto.