Existuje více druhů čaje matcha?
Dnešní doba nám nabízí čaj matcha v mnoha podobách i situacích. Za prvé jsou to tradiční japonské čajové obřady, jichž je matcha staletou součástí a během kterých je nutno s tímto čajem zacházet dle nejpřísnějších pravidel. Ovšem můžeme se s ním setkat třeba i v cukrářské dílně, protože je také podstatnou přísadou při výrobě mnoha typů dezertů. Není snad ani potřeba zmiňovat skutečnost, že mnozí lidé s matkou nevaří, neprovádí ani složité čajové obřady, ale prostě mají tento čaj rádi kvůli zcela jedinečné chuti. Díky tomu můžeme v nabídce specialistů na čaj (a těch je dneska čím dál více) narazit na mnoho variant tohoto japonského čaje. Liší se samozřejmě nejen v cenové hladině, ale hlavně kvalitou produktu.

Ačkoli lze matchu jednoduše zařadit mezi celé spektrum zelených čajů, nelze klást rovnítko mezi zrovna ji a „normální“ práškové zelené čaje. liší se totiž minimálně ve dvou podstatných ohledech. Za prvé je to chuť. Nečekejte svíravou chuť běžného zeleného čaje – matcha je mírně nasládlá a ke svíravé chuti má jen mírný náběh. Je to způsobeno zvláštním způsobem pěstování, díky kterému můžeme v čaji matcha najít také větší množství theaninu, kterého je v klasickém zeleném čaji opravdu poskrovnu.
A druhý ohled? Matcha má charakteristickou velmi sytou zelenou barvu. Opět je to výsledek jednoho z tradičních výrobních postupů. Matcha je mleta s použitím žulových kamenů, což brání spálení lístků – těm tak zůstává valná většiny chlorofylu a díky tomu si nechávají svoji specifickou barvu.
V dnešní době je právě matcha dostupná ve velkém spektru druhů a typů. Pokud si to chcete představit jako pyramidu, pak na jejím vrcholku najdete ryze tradiční čaj připravený během přesně provedeného japonského čajového obřadu. Jde o typy celkem obtížně dostupné, leč žádané a vyhledávané nejslavnějšími čajovými školami v Japonsku a také obyvateli místních buddhistických chrámů. Ještě mnohem obtížnější je sehnat něco takového za hranicemi samotného Japonska – ale samozřejmě se nejedná o neřešitelný problém.
Pokud patříte mezi milovníky matchy, pak jsou pro vás mnohem dostupnější její „premium“ varianty. Pokud jde o chuť, jde o vynikající kusy a navíc jsou v místní distribuci, takže si kvůli obstarávání zásoby nemusíte lámat hlavu s letenkou do Japonska.

Pokud byste pátrali po té nejlevnější varianta, pak jde o matchu užívanou právě k vaření a jako přísada, ne jako samostatný chod či nápoj. Používá se v přípravě koktejlů, zmrzliny či latté. Obvykle jde o směs starších lístků čaje, které v celku pokrmu či nápoje vyniknou díky své intenzivní chuti.
Kdyby váš zrak padl na obal tohoto čaje, setkáte se nejspíše se dvěma různými označeními – usucha a koicha. Tyto dva základní typy matchy se liší hlavně svou chutí. Usucha je asi nejvíce rozšířeným typem matchy. Na rozdíl od koichy má intenzivnější chuť, která je trochu více svíravá.
Koicha disponuje chutí jemnější, ačkoli se jedná o lístky starších keříků, obvykle více než třicetiletých. Nemá tak výraznou chuť, díky čemuž si při dávkování nálevu nemusíme tolik hlídat lžičky či ruce a lze jí použít klidně i dvojnásobné množství. Obvykle bývá ve vyšší cenové hladině než usucha.