Indické čaje z Darjeelingu

Pro mnoho domácích milovníků čaje je darjeeling tím jediným pravým ztělesněním sousloví černý čaj. A podle všech informací nejsou sami. Indický region stejného jména, který leží v podhůří Himaláje, odkud proudí skutečně do celého světa bedny s tímto bohatstvím jsou například v USA vůbec nejvíce skloňovaným regionem, kde se čaj produkuje. Černé čaje z tohoto regionu patří mezi ty nejvíce oceňované. A to jak mezi odborníky, tak mezi příležitostnými konzumenty.

Oblast Darjeeling leží ve výběžku při hranicích Indie s Nepálem a Sikimem. Na tomto místě nížina velmi rychle přechází do horského terénu. Region, spadající pod správu indického státu Západní Bengálsko, se může chlubit téměř padesáti tisíci akry půdy, která je porostlá čajovníkem. Ten se zde pěstuje na téměř devadesáti různých čajových zahrad.

To obvykle vede ke zhruba deseti až jedenácti miliony kilogramů ryzího Darjeelingu. Tento čaj je pověstný, že si vystačí úplně sám se sebou. Většina jeho milovníků i odborníků potvrzuje, že nejlépe chutná bez jakýchkoliv doplňků, tedy bez cukru i mléka.

V Darjeelingu se čaj tradičně sklízí ve třech hlavních etapách, každá z nich je odborně označovaná jako tzv. flush.

First flush, první jarní sklizeň, se zpravidla odehrává v rozmezí posledních dní února a konce duba. Samozřejmě záleží na konkrétních klimatických podmínkách daného roku. Na jejich velké popularitě má podíl zejména to, že se zpravidla jedná o první čerstvé čaje po konci zimního období. Rozhodně nepřeháníme, že jsou to právě čaje z této první sklizně, které vytvořily tomuto indickému regionu tak slavné jméno a respektované postavení.

Pokud jde o chuť, můžeme v nich odhalit svěží květnatou vůni s jemným nádechem ovoce, které doprovází částečně nasládlá a jemně svíravá chuť. Vlastní nápoj se vyznačuje zlatou, zlatozelenou či, obecně řečeno, značně světlou barvou. Je jasné, že i tento čaj má silně povzbuzující účinek. I v našich zeměpisných šířkách bývá Darjeeling First Flush k dispozici již krátce po sklizni.

Čaj, který se sbírá mezi koncem dubna, květnem a obdobím monzunových dešťů, tzv. druhá sklizeň, nese označení „Second Flush“. Tento čaj nebývá většinou ohlašován s takovou pompou jako první sběr, jeho cena je proto obvykle o něco vyšší. Z hlediska jeho vlastností mívá o něco vyzrálejší a silnější chuť. Pověstný je však i svým jedinečným muskatelovým aroma, které v této podobě nenalezneme jinde na celém světě. Nálev má podobnou barvu, jako u sklizně First flush, je zlatavý až do zlatozelena.

Sklizní Second flush se čajová sezóna téměř chýlí ke konci. Následuje sice období, v kterém čajovníky rostou skutečně rychle, jediným výsledkem je ale produkce o něco méně kvalitního čaje. Mezi znalci bývá znám jako „Čaj monzunové sklizně“, bývá poměrně silný a hrubý. I ten však má své uplatnění, přidává se totiž do nejrůznějších čajových směsí. Na úplný závět sezóny probíhá ještě podzimní sklizeň. Ta tvoří pouze pět až deset procent celoroční produkce, což se nutně odráží na jeho vyšší ceně.