Černý čaj - dnes již čajová klasika

V Západním světě je černý čaj stabilně nejrozšířenějším čajem. Svou charakteristickou plnou chutí, ale i díky svým zajímavým chuťovým tónům, je vhodným doplňkem k velké části pokrmů spadajících pod kuchyně celého Západu. Málokdy si ale černý čaj spojujeme s nějakými zvláště pozitivními účinky na lidský organismus. Ale pozor, nepodceňujme ho! I černý čaj může být v tomto směru velmi účinným pomocníkem.

Nejsou to jen osobitá chuť, charakteristická vůně nebo čajové dýchánky, kterými se černé čaje proslavily, co je odlišuje od jiných čajů. Hlavní rozdíl spočívá zejména ve způsobu jeho výroby. Jádrem celého výrobního procesu je především úplná oxidace, bez níž by černý čaj nikdy nebyl takový, jak ho známe. Proces je v jádru podobný, jako když vezmeme do ruky jakoukoliv bylinu a promneme ji v prsech tak, abychom mohli plně vychutnat její vůni. I lístky čajovníku se takto zpracovávají – jen se tak děje ve větším měřítku a za pomoci speciálních strojů.

Cílem tohoto postupu však není získat z čaje jeho aroma. Naopak – z lístků je potřeba získat esenciální oleje, které jsou jejich přirozenou součástí. Tyto důležité složky totiž stojí za osobitostí každé čajové odrůdy. Začnou reagovat s kyslíkem, což nakonec vede k úplné proměně chutě i vůně samotných lístků. Po ukončení takovéto oxidace následuje nahřívání a následné sušení čajových lístků. Až po tomto procesu se nám do rukou – a do našich čajových šálků – dostává požadovaný finální produkt.

Onen proces oxidace je pomyslným klíčem k černému čaji. Během něj se totiž jednotlivé složky chutě i vůně čaje stávají hlubšími a intenzivnějšími a pak můžeme v čaji nalézt tóny čokolády, hroznového vína nebo citrusových plodů. Oxidací získávají lístky i typické zbarvení, které může být hnědé, hnědočerné nebo dokonce může jít až do modra. Vlastní nálev je pak zpravidla zabarvený do červena. Tento fakt je ostatně důvodem, proč je černý čaj ve své domovině – Číně – znám jako čaj červený.

Černý čaj se získává ze stejné rostliny jako jeho zelená odrůda, z keře camelia sinensis. Je proto třeba pamatovat na to, že i v jeho nálevu objevuje určité množství kofeinu. Tato hodnota se pohybuje kolem 50 miligramů na šálek, zatímco u zeleného čaje se tato hodnota pohybuje v rozmezí 8 až 30 miligramů. Máte-li při čtení těchto řádků obavy o své zdraví, připomeňme, že běžný šálek kávy obsahuje obvykle mezi 100 až 350 miligramy kofeinu. To je dvakrát až sedmkrát větší množství.

V úvodu již bylo naznačeno, že i pití černého čaje má na lidský organismus pozitivní vliv. Velký podíl na tom má velké množství antioxidantů, které jsou v černém čaji obsažené. Antioxidnaty na sebe váží jednak zdraví nebezpečné volné radikály, za druhé také zlepšují funkci imunitního systému člověka.

Dostupné výzkumy navíc prokázaly, že dlouhodobé pití černého čaje může částečně (!) snížit riziko vzniku cukrovky. Navíc – a to je výhoda proti zeleným čajům – extrakty ze zeleného čaje dovedou zpomalit vstřebávání krevního cukru.