Čajový obřad Kung Fu

Čaj si můžeme připravit kdykoliv a za každé situace. Ovšem, proč bychom si z jeho konzumace nemohli udělat chvilku pohody a příjemné relaxace? Zastavte se na pár minut a vychutnejte si dobrý čaj. Jeho příprava se tak pro vás stane hotovým rituálem. Představíme vám čajový obřad Kung Fu, který si jistě zamilujete.

Slovní spojení Kung Fu

Při vyslovení „Kung Fu“ si většina lidí vybaví čínské bojové umění. Tohle slovní spojení se však netýká jen tohoto bojového umění. „Kung-fu“ značí mistrovství, zručnost, či um, tedy nějakou dovednost, jež si člověk osvojí až po dlouhé době plné tréninku a různého cvičení.

Historie čaje a čajového obřadu Kung-fu je velice stará. Tímto stylem se čaj začal konzumovat už před 5 000 lety. Právě v tom čase totiž v Číně vládla dynastie Ming.

Kouzlo čajového obřadu

Čajový obřad Kung-fu má své kouzlo podobající se skoro až mystičnu. Ten, kdo jej na vlastní kůži okusí, si vychutná krásné okamžiky klidu a pohody. V průběhu toho rituálu se doslova zastaví čas. Vše by mělo být klidné a mít svůj řád a soulad. Dá se říci, že čajový obřad představuje pravý opak současného způsobu života.

Rádi byste se zúčastnili čajového obřadu Kung-fu? Žádný problém, ani kvůli tomu nemusíte letět do Číny. I u nás totiž existují čajovny, jež ho sem tam pořádají. Ale co si budeme povídat, tradiční čínský čajový obřad patří k výjimečným. Koná se v rámci rodiny, avšak většinou se pojí s návštěvou hostů.

Potřeby na čajový obřad Kung Fu

Chcete-li si uspořádat skutečný čajový obřad Kung-fu u vás doma, budete k tomu potřebovat následující propriety, a sice čajové moře, čajové konvičky, čajový džbánek, čajové sítko, čajové mističky a podložky pod ně, čicháčky a podložky pod ně, lžičku, kleštičky, jehlu, násypku, čajové dózy a v neposlední řadě ještě i čajové utěrky.

Veškeré výše zmíněné věci si lze pořídit v typicky čínské čajové soupravě. Jak již jistě a správně tušíte, nejedná se o příliš levnou záležitost.

Popis čajového obřadu

V prvním kroku, který se nazývá „rozehřát konvici a rozžhavit misku“, se vyplachuje miska horkou vodou, jež nádoby zbaví eventuálních nečistot.

Další fáze se jmenuje „vážit si dobrého čaje“. Při ní se hodnotí vzezření čajových lístků, jejich aroma a další zvláštnosti. Následuje třetí etapa s názvem „černý drak vstupuje do paláce“. Ta spočívá v tom, že se naplní čajové konvičky čajem. Lze během ní použít čajovou lžičku a násypu. Poté se do patřičné výše zalije čaj vodou. Musí se dodržovat teplota, která se liší podle druhu čaje. Tomuto kroku se říká „zalévat ze vznášející se konvice“.

Pomalu jsme se dostali k fázi „jarní vítr laská tvář“, při níž se odstraňují přebytečné čajové lístky kolem okrajů konvičky, ta se následně zavře.

Další krok „nesmrtelný se dvakrát okoupe“ se charakterizuje coby slévání čaje do džbánku a poté do mističek a čicháčků. Čaj se nechá chvíli vylouhovat a slije se.

Docílilo se tak prvního nálevu, který se nepije, ale vylévá. Této etapě se říká „letící mraky, tekoucí řeky“. Znovu se zalije vodou patřičné teploty a slije se do džbánku. Tento krok se jmenuje „znovu zalíti jarní pramen“. Čaj se následně nalije čaj do čicháčků, tedy „zalévat čicháček“.

Dále tu máme „drak a Fénix přinášejí štěstí“. Pod tímto pojmem se skrývá umístění čajových mističek na čicháček dnem nahoru. Tato fáze symbolizuje manželskou rovnováhu. Následně se čicháček opět obrací, tedy „kapr se obrací“.

Poslední etapa se nazývá „zdvořile ctít vonný čaj“. Vězí v lehkém nadzvednutí čicháčku. Přitom je zapotřebí pozorovat zbarvení čaje. Též se nasává i vůně čaje a čaj se může pít. Nezbytné jsou alespoň tři doušky. První krátký, druhý delší a třetí poté vytváří chuťovou tečku.